Dagslysløsninger for hoteller og konferansesentre


Bodmin Jail Hotel med vinduspanel og dobbeltpitchet løsning
Bodmin Jail Hotel med overlys og rytterlys løsning

Det er flere fordeler ved å ta i bruk dagslys for prosjekter på hoteller og konferansesentre. Gjester og besøkende kan oppleve bedre tidsbruk i mer naturlige fellesområder. Personalet får også en økning i glede og produktivitet.

Hoteller er flerfunksjonelle med mange funksjoner og formål. Et gjesterom, resepsjonskontor, restaurant, fritidsområde, kjøkken og bar er bare noen av de vanlige områdene. Moderne områder krever ofte arkitektonisk innovasjon, men renovasjoner av eldre bygninger er også populært for hotelldesign. Dagslysløsninger kan støtte optimal styring av både naturlig og kunstig belysning.

Kunstig belysning og energibruk i hoteller

Fellesområder i hoteller er ofte travle og fulle av bevegelse. Krav til belysningsnivå kan variere avhengig av spesifikke nasjonale retningslinjer. Ventilasjon og varmekomfort må også tas i betraktning når dagslysalternativer skal vurderes. Kunstig belysning står for 15-45 % av strømforbruket for små hoteller og restauranter. Naturlig lys kan hjelpe med å redusere dette tallet.

En økning i energiforbruk er spesielt utbredt for fellesområder som er tilgjengelig døgnet rundt. På et hotell med 65 rom kan for eksempel tradisjonell korridorbelysning forbruke 1000 kWt per dag. I lobbyer kan det komme opp i 370 kWt per dag. Soverom står for cirka 350 kWt per dag (kilde: ec.europa.eu).

RAI-konferansesenter med installasjon av festesystem

RAI-konferansesenter med installasjon av overlys

Fordelene med å bruke dagslys til å belyse hotellbygninger

En reduksjon i strømforbruk reduserer driftskostnadene. Overlys tilbyr et bærekraftig alternativ i alternativer med naturlig lys laget for langsiktig bruk. Som en bedriftseier kan du velge å installere dagslysløsninger som del av budsjett- og miljøstrategien. Men dagslys belyser også fellesområder og tilfører en naturlig sjarme. Mer naturlig lys forbedrer også søvnmønstre og restitusjon eller lange flyturer til nye tidssoner – en ekstra fordel for reisende.

Et valg av dagslysløsninger for hotell og konferansesentre

Monolight produkt

Monolight produkt

Utseende og følelsen du velger for hotellet eller konferanseområdet påvirker designplaner. Store områder har ofte tidspunkt med variert bruk og flere formål. Dette kan inkludere bedriftskonferanser, brylluper og sosiale arrangementer. Men utfordringene er de samme. Utfordringer med oppvarming oppstår der det er mange folk på samme sted. Nyskapende ventilasjonsløsninger kan øke komforten for store områder som gjester befinner seg regelmessig i.

Green Solution House illustrerer fordelene med å introdusere dagslys til et hotell og konferansesenter. Hver del av bygningsdesignet har bidratt til sirkulær bærekraft. Dagslys spilte en viktig rolle i virkeliggjøringen av et slikt innovativt og ambisiøst prosjekt. 196 rytterlys utgjør det imponerende indre bakgården og atriumet.

Om VELUX Commercial

Hos VELUX Commercial er vi stolte av å gi deg glasstakløsninger for enhver type hotellbygg. Vi tilbyr også støtte som strekker seg forbi prosjektfullføring. Vår ekspertise og støtte dekker produktvalg, teknisk rådgivning og installasjonsstøtte, i tillegg til service og vedlikehold. Ta kontakt for å finne ut hvordan vi kan støtte ditt neste prosjekt.

E-bok – Design av dagslysløsninger for kommersielle bygninger

Relaterte artikler

Visning ovenfra av Otto Shuner AG-overlysinstallasjoner

Maksimering av dagslys i industribygg har flere driftsfordeler. Godt dagslys sørger for økt komfort, helse og produktivitet for dine ansatte. Godt dagslysdesign kan også hjelpe deg med å gjøre sikkerhet til en driftsprioritet. Uansett om det handler om et varehus, en fabrikk eller et hovedkontor –VELUX Commercial kan hjelpe deg med å velge den tryggeste løsningen.

Jumbo Food Market med Vario Therm overlyssystem

Butikker i murstein og mørtel som konkurrerer med kjøpere på nett for å maksimere kundeopplevelsen. Butikkområder med naturlig dagslys leverer en bedre handleopplevelse for kunder; godt dagslys skaper også et hyggelig miljø for de ansatte. Naturlig lys skaper et behagelig område som er inviterende. Overlysløsninger kan være kostnadseffektive og kan redusere kunstig energiforbruk.

The Old Royal Station i Ballater 

Dagslysløsninger for flyplasser og togstasjoner representerer en utfordring for designere. Men det er en utfordring som lønner seg for personer som ofte bruker disse travle områdene. På flyplasser eller togstasjoner blir pendlere ofte frustrert eller overveldet. Men disse følelsene kan påvirkes positivt med godt dagslysdesign.

En visning utenfra av office Appel  og UK Hydrographic Office

Dagslys- og ventilasjonsløsninger kan forbedre produktivitet, komfort og velvære for kontoransatte. Dagslys er også energisparende og kostnadseffektivt, noe som reduserer avhengigheten av kunstig belysning. Sjekk ut våe e-bok: Design av dagslysløsninger for næringsbygg for en nærmere titt på påvirkningen fra dagslys på personer i næringsbygg og integrering av dagslys i design av bygg.

Sophie Amalie Gaarden med glasspanelinstallasjon

Integrering av dagslys i design av omsorgsbygg har flere fordeler. Godt dagslys kan hjelpe med pasientrestitusjon og forbinder personer med naturen. Dette er spesielt viktig for pasienter som bruker lang tid på restitusjon fra behandling eller operasjoner. Men det hjelper også ansatte med å bli mer komfortable i krevende roller. I vintermånedene kan personer som lider av (SAD) forbedre humøret ved å maksimere eksponeringen for naturlig lys. Vinduer og overlys kan spille en viktig rolle i positivitet, helse og produktivitet.

Sports Centre Bertrange med Grillodur-dagslyssystem

Dagslysløsninger beriker fritidsopplevelsene for personer når de bruker idrettsanlegg. Naturlig lys i et miljø skapt for velvære hjelper med å holde brukerne komfortable mens de trener. Fellesanlegg blir benyttet på en bedre måte når bygningen har jevnt distribuert belysningsnivåer og rikelig med frisk luft. En tilkobling til naturen har vist seg å forbedre humøret og den totale velværen.

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

Tre Nordhavn-terminaler med overlys i polykarbonat

Dagslys- og ventilasjonsløsninger hjelper med å skape kvalitetsområder som er tiltrekkende og komfortable å tilbringe tid i. Et utvalg overlysløsninger er tilgjengelige for å maksimere eksponeringen for naturlig lys i offentlige bygg.

Modulære takvinduer gir komfortventilasjon og naturlig lys gjennom klasserom og fellesarealer på Peder Lykke skole. Foto: ITCHY.

Den beste motgift mot «vinterdepresjon» er et avbrekk til et varmere og mer solrikt klima.