Design av dagslysløsninger for idrettsanlegg


Sports Centre Bertrange med Grillodur-dagslyssystem
Sports Centre Bertrange med installasjon av overlys

Dagslysløsninger beriker fritidsopplevelsene for personer når de bruker idrettsanlegg. Naturlig lys i et miljø skapt for velvære hjelper med å holde brukerne komfortable mens de trener. Fellesanlegg blir benyttet på en bedre måte når bygningen har jevnt distribuert belysningsnivåer og rikelig med frisk luft. En tilkobling til naturen har vist seg å forbedre humøret og den totale velværen.

Godt belyste og ventilerte idrettsanlegg hjelper brukerne med å holde seg aktive over lengre tid. En tilkobling til naturen kan også få personer til å bruke idrettsanlegget i vintermånedene når eksponeringen for dagslys maksimeres gjennom dagen. Dette kobler brukerne til naturen mens de trener og skaper et inviterende område.

Fem populære innendørs idrettsanlegg:

  • Træningssal
  • Spa og svømming
  • Innendørs stadioner
  • Paviljonger
  • Bowlinghaller

Krav til belysning i idrettsanlegg

I større områder som idrettshaller kan sammenhengende lys være et problem, spesielt når det brukes kunstig belysning. Dette kan være på grunn av anleggets mange funksjoner og idrettskrav. Men husk at krav til belysningsnivå varierer avhengig av aktivitet og konkurransenivå. Ved en kontaktsport som fotball kreves normalt et høyere belysningsnivå. Dette gjelder også hvis konkurransenivået øker, spesielt ved arrangementer og aktiviteter fra begynner- til profesjonelt nivå.

Eksterne foreninger og profesjonelle organisasjoner har klare forventninger når det gjelder belysning. En kombinasjon av kunstig og naturlig belysning kreves ofte i designet. Sammenhengende belysning er veldig viktig for å sikre at idrettsaktiviteter fortsetter å være gøyale. Dette er spesielt sant når gjenstander flyttes mellom lyse og mørke områder – som kan forårsake skade. Hengende lys kan også hindre synet med uønsket gjenskinn når brukeren ser opp. Men ved å kombinere vertikale vinduer og overlysløsninger, kan en jevn fordeling av lys oppnås.

Minstekrav til lux-nivå for de fleste idrettsaktiviteter:

  • fra 200 til 300 lux

Maksimumskrav til lux-nivå for de fleste idrettsanlegg:

  • Opptil 1000 lux

Leverer ekstra komfort til idrettsanlegg

En reduksjon i gjenskinn er også viktig for ikke å blende eller desorientere idrettsbrukerne. Dagslysløsninger kan spesifisere med semitransparente vinduer eller gardiner for å gi gjenskinns- og skyggefri belysning. Dette reduserer igjen risikoen for overoppheting fra direkte sollys i de varme månedene. Ventilasjonsløsninger sørger for ekstra støtte og arbeider for å kontrollere temperaturen inne. Fordelen er at frisk luft forbedrer komfortnivået for aktive brukere og forbedrer ytelsen.

Skreddersydde sammenbygde overlys i polykarbonat for Braywick Leisure Centre

Skreddersydde sammenbygde overlys i polykarbonat for Braywick Leisure Centre 

Overlys med spredt lys kan redusere lysreflektering forårsaket av vann i svømmebasseng og hjelper med å beskytte spillere fra flyvende gjenstander, noe som lar dem fokusere på en valgt aktivitet. Overlysløsninger som er ball- og støtmotstandige er også tilgjengelige. Overlys med lav vekt er ideelle for renoveringsprosjekter der det ikke nødvendigvis er praktisk med ytterligere støtte for tyngre byggverk.

Tilgjengelige dagslysløsninger for idrettsanlegg

VELUX Commercial tilbyr en rekke løsninger for dagslys og naturlig ventilasjon. Vi leverer røyk- og varmeventilasjon (SHEV) i tillegg til støtte som strekker seg lenger enn prosjektfullføring. Prosjekter for nye bygg og renovering kan dra nytte av et stort utvalg av løsninger. Disse inkluderer overlys i glass for flate tak og kuppel, sammenbygde overlys og glasstak.

I Maidenhead, England på Braywick Leisure Centre, leverte VELUX Commercial et skreddersydd sammenbygd overlys i polykarbonat. Dette designet leveres med integrert ventilasjon til det midtre galleriet og sprer dagslyset. Minimeringen av gjenskinn lar brukere se opp og nyte disse imponerende tømmerhvelvingene.

Hos VELUX Commercial dekker vår ekspertise og støtte produktvalg, teknisk rådgivning, installasjon og ettersalgshjelp.

Kontakt oss for å finne ut hvordan vi kan støtte dine designmål.

E-bok – Design av dagslysløsninger for kommersielle bygninger

Relaterte artikler

Visning ovenfra av Otto Shuner AG-overlysinstallasjoner

Maksimering av dagslys i industribygg har flere driftsfordeler. Godt dagslys sørger for økt komfort, helse og produktivitet for dine ansatte. Godt dagslysdesign kan også hjelpe deg med å gjøre sikkerhet til en driftsprioritet. Uansett om det handler om et varehus, en fabrikk eller et hovedkontor –VELUX Commercial kan hjelpe deg med å velge den tryggeste løsningen.

Jumbo Food Market med Vario Therm overlyssystem

Butikker i murstein og mørtel som konkurrerer med kjøpere på nett for å maksimere kundeopplevelsen. Butikkområder med naturlig dagslys leverer en bedre handleopplevelse for kunder; godt dagslys skaper også et hyggelig miljø for de ansatte. Naturlig lys skaper et behagelig område som er inviterende. Overlysløsninger kan være kostnadseffektive og kan redusere kunstig energiforbruk.

The Old Royal Station i Ballater 

Dagslysløsninger for flyplasser og togstasjoner representerer en utfordring for designere. Men det er en utfordring som lønner seg for personer som ofte bruker disse travle områdene. På flyplasser eller togstasjoner blir pendlere ofte frustrert eller overveldet. Men disse følelsene kan påvirkes positivt med godt dagslysdesign.

Bodmin Jail Hotel med vinduspanel og dobbeltpitchet løsning

Det er flere fordeler ved å ta i bruk dagslys for prosjekter på hoteller og konferansesentre. Gjester og besøkende kan oppleve bedre tidsbruk i mer naturlige fellesområder. Personalet får også en økning i glede og produktivitet.

En visning utenfra av office Appel  og UK Hydrographic Office

Dagslys- og ventilasjonsløsninger kan forbedre produktivitet, komfort og velvære for kontoransatte. Dagslys er også energisparende og kostnadseffektivt, noe som reduserer avhengigheten av kunstig belysning. Sjekk ut våe e-bok: Design av dagslysløsninger for næringsbygg for en nærmere titt på påvirkningen fra dagslys på personer i næringsbygg og integrering av dagslys i design av bygg.

Sophie Amalie Gaarden med glasspanelinstallasjon

Integrering av dagslys i design av omsorgsbygg har flere fordeler. Godt dagslys kan hjelpe med pasientrestitusjon og forbinder personer med naturen. Dette er spesielt viktig for pasienter som bruker lang tid på restitusjon fra behandling eller operasjoner. Men det hjelper også ansatte med å bli mer komfortable i krevende roller. I vintermånedene kan personer som lider av (SAD) forbedre humøret ved å maksimere eksponeringen for naturlig lys. Vinduer og overlys kan spille en viktig rolle i positivitet, helse og produktivitet.

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

Tre Nordhavn-terminaler med overlys i polykarbonat

Dagslys- og ventilasjonsløsninger hjelper med å skape kvalitetsområder som er tiltrekkende og komfortable å tilbringe tid i. Et utvalg overlysløsninger er tilgjengelige for å maksimere eksponeringen for naturlig lys i offentlige bygg.

Modulære takvinduer gir komfortventilasjon og naturlig lys gjennom klasserom og fellesarealer på Peder Lykke skole. Foto: ITCHY.

Den beste motgift mot «vinterdepresjon» er et avbrekk til et varmere og mer solrikt klima.