Levering av dagslysløsninger for offentlige bygninger


Tre Nordhavn-terminaler med overlys i polykarbonat
Nordhavn-terminaler med overlys i polykarbonat

Dagslys- og ventilasjonsløsninger hjelper med å skape kvalitetsområder som er tiltrekkende og komfortable å tilbringe tid i. Et utvalg overlysløsninger er tilgjengelige for å maksimere eksponeringen for naturlig lys i offentlige bygg.

Offentlige bygg er tilgjengelig for offentligheten og er tilgjengelig for bruk av alle innbyggere. Offentlige områder som rådhus ansees også som offentlige bygg.

Fem eksempler på populære offentlige bygg:

  • lokale biblioteker
  • byråd
  • postkontor
  • kunstgallerier
  • kinoer

Fordelene med dagslysløsninger i offentlige bygg

Hvert enkelt bygg har ulike behov for belysning. Hvordan et område brukes påvirker hvor mye lys som er nødvendig. Mennesker spiller selvsagt en viktig rolle når det gjelder belysning og hvordan den påvirker velvære med eksponering for naturlig lys. Spesifiserte og fleksible dagslysdesign gjør det mulig å skape innovative løsninger for hvert enkelt prosjektbehov. Offentlige områder med atriumer kan skape inspirerende og tiltrekkende områder personer kan tilbringe tid i.

Offentlige områder trenger god skilting. Dette stemmer når det gjelder offentlige bygg som har mange funksjoner og stor bevegelse. En orientering med dagslys sørger for komfort i stressende øyeblikk. Sikkerhet drar også nytte av lys og ventilasjon. Overlys med komfortventilasjon kan også hjelpe med å tilfredsstille dine krav for temperaturkontroll. Overlys kan også leveres med røyk- og varmeventilasjon (SHEV), noe som reduserer risikoen for både bygningen og personene i den ved brann.

Jevnt lys gjør det mulig å utføre en rekke oppgaver på en offentlig området. Fordi det endrende lyset skaper en tilkobling mellom menneske og natur, vedlikeholder dette den biologiske rytmen. I biblioteker styrker naturlig lys personer til å fokusere på arbeidet. Indirekte lys gjør det også mulig å redusere gjenskinn fra dataskjermer. Naturlig og mekanisk ventilasjon kan kombineres for å skape kontrollerte forhold. Dette kan være nyttig når du er ute etter å verne gjenstander eller kontrollere temperaturen for et område som har endrende antall mennesker. ;

Utopia Library

Utopia Library – Les casestudien her

Møter forskriftsmessige standarder med dagslysløsninger

Bygningsforskrifter og koder må følges i alle offentlige bygg. Dette gjelder nye bygg, renoveringer og bevaringsprosjekter. Dagslysløsninger reduserer avhengigheten av kunstig belysning og kan hjelpe med å imøtekomme varmekrav. Kontrollerte ventilasjonsløsninger brukes bare ved behov og hjelper med å spare strøm.

En tidligere militærskole i byen Aalst, i Belgia er et godt eksempel på hvordan offentlige bygninger kan maksimere dagslys. I dag er den et bybibliotek og et scenekunstakademi på 8000 kvadratmeter kjent som Utopia. VELUX overlysmoduler komplementerer det eksisterende fasadeglasset, som sørger for frisk luft og økt læring. Ved fullførelse mottok prosjektet en BREEAM-utmerket vurdering.

Utopia Library – En tidligere militærskole er omgjort til et moderne bybibliotek og scenekunstakademi

Utopia Library – En tidligere militærskole er omgjort til et moderne bybibliotek og scenekunstakademi

Hvilke dagslysløsninger er tilgjengelige for offentlige bygg?

VELUX Commercial tilbyr en rekke dagslysløsninger for offentlige bygg. Disse kan spesifiseres for å møte kravene for dagslys og naturlig ventilasjon samt røyk- og varmeventilasjon (SHEV).

Vårt utvalg av løsninger kan møte dagslyskravene for individuelle offentlige bygg og inkluderer overlys i glass for flate tak og kuppel, sammenbygde overlys og glasstak. Overlysløsninger er egnet for både nye bygg og renoveringsprosjekter.

VELUX Commercial er tilgjengelig for å støtte deg gjennom alle trinnene i et byggeprosjekt. Fra produktvalg og teknisk rådgivning til installasjon og ettersalgstjenester. Hvis du arbeider på et offentlig bygg, kan du ta kontakt med oss for å finne ut hvordan vi kan støtte ditt prosjekt.

E-bok – Design av dagslysløsninger for kommersielle bygninger

Relaterte artikler

Visning ovenfra av Otto Shuner AG-overlysinstallasjoner

Maksimering av dagslys i industribygg har flere driftsfordeler. Godt dagslys sørger for økt komfort, helse og produktivitet for dine ansatte. Godt dagslysdesign kan også hjelpe deg med å gjøre sikkerhet til en driftsprioritet. Uansett om det handler om et varehus, en fabrikk eller et hovedkontor –VELUX Commercial kan hjelpe deg med å velge den tryggeste løsningen.

Jumbo Food Market med Vario Therm overlyssystem

Butikker i murstein og mørtel som konkurrerer med kjøpere på nett for å maksimere kundeopplevelsen. Butikkområder med naturlig dagslys leverer en bedre handleopplevelse for kunder; godt dagslys skaper også et hyggelig miljø for de ansatte. Naturlig lys skaper et behagelig område som er inviterende. Overlysløsninger kan være kostnadseffektive og kan redusere kunstig energiforbruk.

The Old Royal Station i Ballater 

Dagslysløsninger for flyplasser og togstasjoner representerer en utfordring for designere. Men det er en utfordring som lønner seg for personer som ofte bruker disse travle områdene. På flyplasser eller togstasjoner blir pendlere ofte frustrert eller overveldet. Men disse følelsene kan påvirkes positivt med godt dagslysdesign.

Bodmin Jail Hotel med vinduspanel og dobbeltpitchet løsning

Det er flere fordeler ved å ta i bruk dagslys for prosjekter på hoteller og konferansesentre. Gjester og besøkende kan oppleve bedre tidsbruk i mer naturlige fellesområder. Personalet får også en økning i glede og produktivitet.

En visning utenfra av office Appel  og UK Hydrographic Office

Dagslys- og ventilasjonsløsninger kan forbedre produktivitet, komfort og velvære for kontoransatte. Dagslys er også energisparende og kostnadseffektivt, noe som reduserer avhengigheten av kunstig belysning. Sjekk ut våe e-bok: Design av dagslysløsninger for næringsbygg for en nærmere titt på påvirkningen fra dagslys på personer i næringsbygg og integrering av dagslys i design av bygg.

Sophie Amalie Gaarden med glasspanelinstallasjon

Integrering av dagslys i design av omsorgsbygg har flere fordeler. Godt dagslys kan hjelpe med pasientrestitusjon og forbinder personer med naturen. Dette er spesielt viktig for pasienter som bruker lang tid på restitusjon fra behandling eller operasjoner. Men det hjelper også ansatte med å bli mer komfortable i krevende roller. I vintermånedene kan personer som lider av (SAD) forbedre humøret ved å maksimere eksponeringen for naturlig lys. Vinduer og overlys kan spille en viktig rolle i positivitet, helse og produktivitet.

Sports Centre Bertrange med Grillodur-dagslyssystem

Dagslysløsninger beriker fritidsopplevelsene for personer når de bruker idrettsanlegg. Naturlig lys i et miljø skapt for velvære hjelper med å holde brukerne komfortable mens de trener. Fellesanlegg blir benyttet på en bedre måte når bygningen har jevnt distribuert belysningsnivåer og rikelig med frisk luft. En tilkobling til naturen har vist seg å forbedre humøret og den totale velværen.

Dagslys og arkitektur

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?