Ventilasjon

En ventilasjonsstrategi er en integrert del av enhver kommersiell bygning, og med den følger en rekke viktige vurderinger.

I blogginnleggene våre undersøker vi viktigheten av luftkvalitet for brukerne og hvordan ventilasjon sammen med dagslys er en viktig driver for å skape en sunn og bærekraftig bygning.

Utskifting av AOV-overlys på Messe Karlsruhe med solide aluminiumslokk.
Ventilasjon

AOV-overlys beskytter beboere i bygningen i tilfelle brann

Røyk- og brannventilasjon (AOV) er en kritisk del av design av kommersielle bygninger. Overlys kan spesifiseres med AOV for å tilby ekstra sikkerhet i tilfelle en ulykke. Hvis det bryter ut brann, jobber AOV-overlys for å fjerne røyk raskt. Dette bidrar til å bevare oksygen og opprettholde sikten for beboere å forlate en bygning.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Bli inspirert og få kunnskap rundt bl.a. dagslys, inneklima og produktnyheter. Du kan alltid melde deg av igjen.

Atrium med ventilerende overlys

Hvis det ikke er noen ventilasjonsstrategi på plass, kan et kommersielt bygg oppleve overoppheting, spesielt i rom der det er økt intern varme forårsaket av maskiner, beboere, elektronikk eller mangel på solgardin under varme dager. Naturlig ventilasjonskjøling forbedrer varmekomfort i kommersielle bygg med introduksjon av uteluft på riktig tidspunkt og hastighet. Dette kjøler ned innerom, reduserer varmeøkning og gir byggets beboere en komfortabelt innemiljø for arbeid, studie eller avslapping.

Barnehage i Aarup med VELUX overlysmoduler

Dårlig inneluftkvalitet kan ikke bare redusere elevenes overordnede prestasjoner og evne til å konsentrere seg betydelig, det kan også føre til økt fravær som følge av sykdom. Tilstrekkelig ventilasjon er derfor nødvendig når man vil designe klasserom hvor elever skal trives. Dårlig inneluftkvalitet påvirker ikke bare elevenes evne til å konsentrere seg i klasserommet. Det kan også skade deres generelle helse.

Hessenwaldschule med VELUX overlysmoduler

Det er ingen tvil om at den romlige utformingen av klasserom kan ha så vel positiv som negativ betydning for elevenes læring. Et av de mest sentrale forholdene er den termiske komforten, noe som forskning gjennom flere tiår også har vist.

Akkurat som med grøten i det velkjente eventyret «Gullhår og de tre bjørnene» bør temperaturen i klasserommet heller ikke være for kald eller for varm – bare akkurat passe.

VELUX modulære takvinduer gir Exeter College dagslys

Visste du at godt utformede klasserom har vesentlig innflytelse på de akademiske prestasjonene? Undersøkelser har vist at forbedring av de fysiske forholdene i et klasserom kan styrke innlæring blant elevene.

E-bok: Bygg bedre skoler: 6 designelementer som hjelper barnas innlæring