Skreddersydde brannvernssystemer for innovativt kontorbygg i Oslo

Referanser

En leveranse av røykluker til Universitetsgata 7 i Oslo ledet til prosjektering og montering av Norges første fireveggs branngardin rundt trapp.

Skreddersydde brannvernssystemer i kontorbygg
Skreddersydde brannvernssystemer i kontorbygg

Eiendomsutvikleren Entra ønsket med Universitetsgata 7-9 å skape et levende byområde med moderne og fremtidsrettede kontorbygg der arkitektonisk utforming, miljø og fleksibilitet stod i fokus. Det ble lagt vekt på universell utforming og tilgjengelighet, samt at bygget ble energieffektivt med robuste og miljøvennlige løsninger.

Arkitektonisk ser kontorbygget ut som tre separate enheter fra bakkeplan, men fra andre etasje er de tre enhetene forent og danner et bygg med totalt 10 etasjer. Eiendommen, som ligger kun et steinkast unna Nasjonalteateret i Oslo, fremstår som svært vakkert og svarer til byggherrens forventninger: bygget har oppnådd klassifiseringene Breeam Excellent, passivhus og energiklasse A.

VELUX Commercial ble kontaktet for leveranse av brannvernssytemer og leverte flere typer branngardiner, røykluker og trykkavlastningsluker til prosjektet.

Det mest spektakulære ble imidlertid nettopp den ene tingen som ikke var prosjektert i forkant.

Endringer i planen skapte branntekniske utfordringer

Anleggsleder Anders Gjertsen fra hovedentreprenøren Veidekke Entreprenør forteller at de var omtrent halvveis i byggeprosessen da det ble ønske om en ganske stor og omfattende endring i bygningen:

–Etasjeinndelingen ble endret fordi leietakeren ville ha flere etasjer, og da ville de ha trapp. I utgangspunktet var det støpt et helt dekke. Vi hadde allerede ferdig tett bygg og grunnisolasjonen var på plass, så mye av anlegget måtte demonteres for å skjære dette hullet. Vi måtte også legge nye bæringer, forteller Gjertsen.

Bygget svarte allerede til branntekniske krav med blant annet branngardiner til heisene og trapper i lukkede sjakter. Dersom leietakeren KnowIt skulle få den store trappen de ønsket seg, måtte byggherren og entreprenøren finne en måte å hindre spredning av potensiell brann mellom etasjene.

Kontorbygg i Oslo
Skreddersydde brannvernssystemer i kontorbygg

Første branngardinen av sitt slag i Norge

VELUX Commercial var allerede leverandør på alt annet av brannsikring til bygget. Derfor ble de spurt om de kunne skreddersy en branngardin for denne trappen.

Mattis Husby

Prosjektleder hos VELUX Commercial

Det som gjør den spesiell, er at den ikke har noen stolper eller vegger som den stopper imot. Den er totalt frittstående og hele konstruksjonen er skjult i taket. Det kommer fire vegger ned fra taket, og rundt trappa.

Motorene må kjøres helt synkronisert og det kreves derfor spesialkompetanse for å få den montert.

– Den er teknisk utfordrende. Den kommer i små deler og skal mekanisk settes sammen, og det er fire gardiner som skal syes sammen på stedet for å fungere som én enhet. Den måtte sys sammen i hjørnene på stedet for hånd. Det tok en uke bare dét, forteller Husby.

Det ble et veldig godt resultat. Branngardinen er så godt gjemt i taket at leietakerne ikke visste at den var der. Da VELUX Commercial sitt serviceteam gjennomførte årlig kontroll av branngardinen, var det derfor mange fascinerte tilskuere som stoppet opp og lurte på hva dette var.

Hovedentreprenøren er på sin side svært fornøyd med den krevende jobben som ble gjort.

Anders Gjertsen

Anleggsleder, Veidekke Entreprenør

Det er ikke «melk og brød-leveranse» dette prosjektet på U7. Det har vært ganske spesielt og krevende, både i omgang og type gardiner, og hvordan de er bygget inn i andre konstruksjoner. Det har vært veldig bra samarbeid med VELUX fra A til Å, veldig god dialog.

Mange produkter og løsninger i ett og samme bygg

Det er ingen tvil om at branngardinen i trappa er det mest spektakulære VELUX Commercial har levert på til kontorbygget i Oslo. Det ble imidlertid levert mange andre produkter til samme prosjekt, blant annet brannluker til taket og trykkavlastningsluker.

Det ble også montert svært robuste branngardiner på kontorene som grenser mot andre bygg. Disse tåler ekstra mye belastning, uten å være avhengig av sprinkling.