Biotech-selskapet Promega inkorporerer dagslys som en del av bærekraftig byggdesign
Et tak på hele 9 000 kvm strekker seg over det nye Promega-bygget i Walldorf, Tyskland. Dagslys, frisk luft, og kryssventilasjon forsynes via overlysmodulene som en del av et ekspansivt prosjekt.
Et atrium fyller et allsidig rom med dagslys
Promega kombinerer kontor-, logistikk- og produksjonsområder. Et prosjektmål med dette flerfunksjonelle bygget av arkitektene Haas Cook Zemmerich var å ha en rekke driftsanlegg på flere etasjenivåer. Promega Corporations datterselskap jobber nå som en enhet under et skrått skurtak som gir dagslys til over 115 ansatte. Beboerne nyter et rom komplett med trebjelkeinterør, og flere etasjer full av dagslys.
Totalt 250 overlysmoduler gir aktive arbeidsmiljøer dagslys via et atrium som forbinder beboerne til omgivelsene utendørs. Romlig konsept, og fasade og taket er koordinert for å slippe dagslys og frisk luft dypt inn i byggets interiør.
Et skurtak med rader av nordvendende overlys er montert for å gi glansfri dagslys og slippe inn mykt naturlig lys. Dette betyr at det er ingen behov for flere rullegardiner. Skurtaket består av en trekonstruksjon med forsegling. På fasadene, henger det et bredt tak og solgardiner beskytter mot direkte sollys.
I tillegg til aktivering av bygningskomponentet basert på geotermiske sonder og mekanisk ventilasjon, sikrer kontinuerlige overlys et komfortabelt inneklima. Trippel glass gir ekstra varmekomfort og støtter en lav U-verdi for å redusere varmetap. De bidrar også til bærekraftig design som inkluderer et fotovoltaisk system montert på taket for å redusere energiforbruk. Flere moduler kan åpnes for å skape en naturlig skorsteinseffekt i atriumet og støtter en økning i luftsirkulasjon for å redusere nivåer av karbondioksid. Overlysene støtter bærekraftmål med forsyning av frisk luft som reduserer behovet for klimaanlegg og reduserer energiforbruket under varme måneder.
Prosjektet var nominert i VELUX Architectural Competition 2022.